670 304 273
info@ladulaparticipacio.com

Vides de frontera. Memòria oral de l’emigració del Puig

Vides de frontera. Memòria oral de l’emigració del Puig

1 Vides De Frontera E1457111115981

Lluís Benlloch (Estudi la Dula) amb Carles Cobacho (Andana Audiovisual)

Client: Ajuntament del Puig

Vides de frontera és un documental de caràcter etnogràfic basat en la memòria oral de diferents veïns i veïnes del poble del Puig que van protagonitzar l’emigració cap a Europa Central i Amèrica del Sud al llarg dels anys cinquanta i seixanta del segle XX. Va ser estrenat el 25 de Gener del 2013 al Centre Cultural la Marina del Puig.

L’objectiu d’aquesta iniciativa fou activar un procés de recuperació de la memòria local, centrant l’atenció al fenomen de l’emigració local. Aquest fou protagonitzat bàsicament per veïns de classes treballadores, amb la participació d’un bon nombre de dones. En un context en que avui al poble viuen persones immigrades així com molts joves autòctons han eixit a treballar a altres països, el documental tracta de construir una visió del territori com a producte de les diferents onades migratòries.

El documental està concebut com un arxiu oral editat, desenvolupat a partir d’una vintena d’entrevistes en profunditat. Els entrevistats van narrant circularment la seua experiència com a migrants: la vida del poble en aquells anys, la decisió de partir, les diferents experiències en el país d’acollida (condicions laborals, convivència, practiques d’oci i associatives…) o la tornada al poble, en aquells casos que aquesta es va produir. Vides de frontera inclou entrevistes a persones que encara avui romanen a diferents països d’Europa. El documental subratlla especialment l’experiència i la mirada de les dones en el fenomen migratori.